Helyszín

REGISZTRÁCIÓ
QR Code

Dátum

2024. júl. 13. - 2024. júl. 21.

Helyszín

Csíkszereda

Csíkszeredai Régizene Fesztivál

Az első Régizene Fesztivált 1980-ban szervezték meg Csíkszeredában, ezzel mára Románia legnagyobb múltra visszatekintő fesztiváljává nőtte ki magát. 2020-ban ünnepeltük a fesztivál fennállásának 40. évfordulóját. A diktatúra idején, 1986–89 között a fesztivált betiltották, csak a rendszerváltás után indulhatott újra a helyi és megyei önkormányzat közös szervezésében. 2005-től az esemény főszervezője a Hargita Megyei Kulturális Központ, fenntartó intézménye pedig Hargita Megye Tanácsa és Csíkszereda Polgármesteri Hivatala.

Csíkszereda nem véletlenül karolta fel évtizedekkel ezelőtt a régizenét, hiszen a XVII. században olyan kultúrateremtő, meghatározó személyiség élt és tevékenykedett a városhoz tartozó csíksomlyói szerzetesrendben, mint Joannes Kájoni (1629/30–1687).

A régizenét a mindenkori szervezők letűnt korok – a középkor, a reneszánsz és a barokk kor – zenei alkotásaiként értelmezik, amelyeket korabeli hangszereken vagy azok korhű másolatain, korabeli előadói stílusban adnak elő. A fesztivál rangját jól jelzi, hogy az elmúlt években számos európai országból érkeztek előadók, közöttük a régizenei szakma legkiemelkedőbb európai mesterei. 2008-tól a Régizene Fesztivál tagja az Európai Régizene Fesztiválok Hálózatának (REMA), illetve megszerezte a legjobb európai fesztiválok EFFE-minősítését is. 2020-tól az Erdélyi Fesztiválszövetségnek is tagjai vagyunk.

A fesztiválon továbbképzési lehetőséget is biztosítunk a fiatal zenészek számára: programunkban 2008-tól helyet kap a Régizenei Nyári Egyetem hangszeres mesterkurzusokkal és előadásokkal.

Barokk Fesztiválzenekar névvel saját fesztiválzenekarral is rendelkezünk, az elmúlt években a szakma és a közönség számára is nívós előadásokkal jelentkeztünk.