Helyszín

Hunyad megye
QR Code

Dátum

2024. szept. 15. - 2024. szept. 25.

Helyszín

Hunyad megye

Hunyad Megyei Magyar Napok

2010 májusa óta évente egy átfogó rendezvénysorozat mozgatja meg a Hunyad megyei magyarságot, melyre az évek során közösségünk tagjai már számítanak, hiszen életük része lett. Nem kis bátorság kellett a Hunyad Megyei Magyar Napok elindításához (egy olyan megyéről lévén szó, ahol a magyar ajkú lakosság 4% körül van), de messzemenően megérte, hiszen fesztiválunk több ezer magyar számára kiemelkedő kulturális élményt jelent.

A Hunyad Megyei Magyar Napok rendezvénysorozat tíz napon keresztül teszi pezsgővé a helyi magyar közösség életét. A több településen (Déva, Vajdahunyad, Petrozsény, Lupény, Petrilla, Zsilvajdejvulkán, Piski, Hátszeg, Brád, Pusztakalán, Csernakeresztúr, Lozsád, Haró) megszervezett közösségi alkalmakat egy-egy nagyobb méretű nyitó- és zárórendezvény fogja keretbe, amelyen neves együttesek fellépése mellett kézműves kirakodóvásárok, gasztronómiai bemutatók, néptánc/népzene előadások fogadják az érdeklődőket, akik között nagy arányban vannak nem magyar ajkúak is.

A rendezvénysorozat népszerűsége leginkább talán abban rejlik, hogy a szervezők a helyi igényekre támaszkodnak a programok összeválogatása során. Így minden közösség olyan eseményeken vehet részt, melyek számára fontosak, értékesek, melyekkel azonosulni tud.

Volt már példa tömegeket megmozgató közösségi majálisozásra, klasszikus és könnyűzenei koncertekre, néptáncelőadásokra, vallásos programokra, kabaré- és színházi előadásokra, kiállításokra, könyvbemutatókra, de vetélkedőkre és sportrendezvényekre is. Rotyogott Déva főterén 500 literes üstben óriásgulyás, és rendeztek 12 órás olvasómaratont a helybéliek bevetésével.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük