Helyszín

Szatmárnémeti

Főszervező

Fundatia Identitas Alapitvány
E-mail
media@partiuminapok.ro
REGISZTRÁCIÓ
QR Code

Dátum

2024. aug. 18. - 2024. aug. 21.

Helyszín

Szatmárnémeti

Partiumi Magyar Napok

A Partiumi Magyar Napok 20 éve a szatmári magyarság központi rendezvénye, melynek 20. kiadására 2021-ben került sor Szatmárnémetiben. Az elmúlt évek során a PMN a régió legnagyobb kulturális rendezvényévé nőtte ki magát, amelyre szép számmal látogatnak el Szatmár és a környező megyék magyar lakosai, sokan vesznek részt a helybéli románság tagjai közül, sőt a szomszédos országok – Magyarország és Ukrajna (Kárpátalja) – határ menti településeiről is érkeznek résztvevők, 2018-ban, a járvány előtt, már több mint ötvenezren.

Az Identitás Alapítvány, a fesztivál egyik főszervezője, , a több mint egy évtizeddel ezelőtti alapításakor hiánypótló szerepet töltött be a szatmári magyarság életében. Nevéhez híven az alapítvány fő célja a helyi közösség megmaradását és önismeretét szolgáló tevékenységek támogatása, így például helyi magyar nyelvű kiadóként fontos könyveket jelentetett meg, és számos rendezvény elindítója, szervezője volt. Az eltelt évtizedben szerencsés módon megerősödött a civil egyesületek hálózata, és az egykor megfogalmazott célokat több szervezet felvállalta. A magyarság az állami intézményhálózatból mindinkább kiszorul, így az Identitás Alapítványra hárul a közösség érdekeit szolgáló hosszabb távú feladatok lehetőség szerinti ellátása, valamint a szerteágazó kérdéskörök összefogása. E feladatok sorába illeszkedik a Partiumi Magyar Napok sorozatának megrendezése, mert így évről évre megmutathatja értékeit a szatmári magyarság –a Kárpát-medencei magyarságnak és a többségi társadalomnak egyaránt.

Szatmár és vidéke a történelmi fordulatok következtében a társadalmi-gazdasági fejlődésében hátrányos helyzetbe került. A három ország peremvidékévé vált régiónkban az itt élő magyarság identitása megroppant, annak ellenére, hogy a magyar kultúra és történelem kiemelkedő alakjai kötődnek a tájegységhez. A régió az irodalmi magyar nyelv bölcsője, Ady és Kölcsey szülőföldje, a szatmári népzene és néptánc az UNESCO szellemi örökségbe felvett magyar népzene meghatározó eleme. Éppen ezért a PMN nem egyetlen rendezvény, hanem hosszú távú rendezvénysorozat, amelynek legfontosabb értéke a közösségi együttműködés; célja a közösség hosszú távú építkezésének, fenntartható fejlődésének elősegítése. Nem egyszerűen termékbemutató, múltidézés vagy könnyűzenei koncertsorozat, hanem a kulturális és hagyományos értékek megőrzése, újak teremtése, ezek közvetítése, éppen a rendezvénysorozatunk révén kialakuló és megerősödő közösségi kapcsolatrendszeren keresztül. A növekvő látogatószám, valamint a helyi társadalom és a régió egészét átfogó együttműködő szervezetek a kapcsolatok fejlődését és a rendezvénysorozat sikerét jelzik. A PMN seregszemléjén bemutatkozhatnak a helyi magyar nyelvű kulturális intézmények, ugyanakkor lehetőség nyílik minőségi országos produkciók – elsősorban zenei fellépők – helyi bemutatására. Mindezt kiegészítik a hagyományőrző és kulturális események: kiállítások, színházi előadások és komolyzenei koncertek. Az országosan ismertek mellett a hasonló műfajban alkotó helyi előadók is fellépnek, így közvetve a helyi kulturális produkciók minősége is fejlődik. A program kulturális kifejezések sokszínűségét kínálja, a minőségi kulturális, művészi, közösségi és tudományos rendezvényeket is ötvözi.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük