Categories
Uncategorized

23. PMN: Generációkon átívelő zenei utazás

 

Remekül sikerültek a 23. Partiumi Magyar Napok csütörtöki eseményei, ma már viszont a Kossuth-kertben is zajlanak a programok!

Mosolygós, vidám gyerkőcök lepték el a Tűzoltótorony környékét csütörtökön, két ízben is, hiszen a 23. Partiumi Magyar Napok szervezői délelőtt és délután is gondoltak rájuk egy-egy remek gyerekelőadással.

A Szépművészeti Múzeumban egy remek kiállítással egybekötve, hivatalosan is megnyitották az idei eseménysorozatot, ugyanakkor a színházban is kínáltak csemegét az érdeklődőknek, akik akadtak is szép számban mindenütt – dióhéjban így foglalhatnánk össze, mi is történt csütörtökön nap közben a PMN-en.

A hangulatot azonban szavakkal nem igazán lehet visszaadni, mint ahogyan azt is nehéz elmagyarázni azoknak, akik esetleg kihagyták, milyen felemelő és hatalmas élményt nyújtó koncertet adott Demjén Ferenc Kossuth-díjas énekes, dalszövegíró, zeneszerző a 23. Partiumi Magyar Napok csütörtöki estéjén.

A legendás énekes előadására ezrek voltak kíváncsiak, hamar benépesült Szatmárnémeti újközpontjában a Tarr Beton színpad előtti tér, rengetegen voltak kíváncsiak a több generációt is végig kísérő, szerelemről, barátságról, hazáról, szabadságról szóló dalokra.

Nem is kellett csalódnia a közönségnek, hiszen fél évszázad legnépszerűbb slágerei csendültek fel a színpadon, Demjén Ferenc pedig a PMN-közönséget pedig egy fantasztikus, generációkon átívelő zenei időutazáson kalauzolta végig.

A művész, akinek nevéhez olyan slágerek kötődnek, mint a Jégszív, a Várj, míg felkel majd a nap, a Szerelemvonat, a Ki marad majd a barátom, a Szabadság vándorai, a Gyertyák vagy a Sajtból van a Hold, nem okozott csalódást a szatmári rajongóknak, felejthetetlen estévé varázsolta a Partiumi Magyar Napok második estéjét.

 

Hagyományos termékek és könnyűzenei koncertek

A pénteki nap is elsőként a kicsik számára kínál szórakozást: a Tűzoltótorony tövében lévő CBA színpadon a Székelyudvarhelyi Bábműhely mesekoncerttel örvendezteti meg a gyerekeket „Holdfényből létrát” címmel délelőtt 10 órától.

Ezután viszont már a Kossuth-kertbe várják a látogatókat. A kiérkezőket a bejárattal szemben elsőként a Máltai Szeretetszolgálat várja meglepetésekkel. A Máltai Szeretetszolgálat a PMN ideje alatt egy barátságos és interaktív helyet alakított ki a székháza udvarán, ahol színes programokkal készültek minden korosztálynak. Idén 10 éves ez a tevékenység, ezért különleges meglepetésekkel készült a Máltás csapat. Bárki felfedezheti a különböző társasjátékok világát, ugyanis erre a hétvégére a TestPlay kiköltözik a Máltai ház udvarára, a felejthetetlen játékélmény ezáltal garantált. Fontos a „jótékony limonádé”, amely kontextusba helyezi az esemény történéseit: a hétvége ideje alatt összegyűlt adományokat az idei  szegények világnapja alkalmából rendezett 27 órás tevékenységi maratonra fordítják.

A Kossuth-kertbe érve mindenképp érdemes megtekinteni a délután 4-kor nyíló Szatmári Termékek Vásárát.  Helyi termelőink mindannyian hozzáértő szakemberek, akik szenvedélyüknek élnek, egyben népszerűsítik és életben tartják a hagyományos mesterségeket, a hagyományos ízeket. Mindannyian elkötelezettek az egészséges és természetes alapanyagok iránt, ezzel pedig nem csak a környezetünket, hanem a fogyasztókat is védik. A Szatmári Termékek Vásárának szervezője a Szatmári Termék Védjegyet létrehozó és kezelő Szatmár Vidékfejlesztéséért Egyesület.

Szintén délután 4 órától a Partiumi Borudvar Tarr&Tarr színpada és annak környéke is benépesül, elsőként pedig a néptáncé lesz a főszerep, hiszen fellép a szilágyszéri Kukurók és a zilahi Terbete néptánccsoport.

Délután 6-tól érdekfeszítő beszélgetésbe kapcsolódhatnak be az érdeklődők az Autonet Szigeten. Az Autonet Import 23 éve, a legelső eseménnyel kezdődően, megszakítások nélkül állandó támogatója a PMN közösségi eseménysorozatnak. Az Autonet Sziget két és fél napig (péntek délutántól vasárnap estig) várja kollégáit, azok családtagjait, de minden más érdeklődőt is, nincs belépődíj, nincs regisztráció, csak családi- és baráti jóhangulat. Az Autonet sziget első eseménye pénteken 18.00 órai kezdettel indul, nevezetesen egy panelbeszélgetéssel, amelyhez interaktív módon hozzá is lehet szólni, kérdéseket föltenni.

Idén négy meghívott izgalmas beszélgetését kísérhetik figyelemmel a résztvevők: Leitner István Attila, a ZES Zollner Electronic vezérigazgatója, Lieb Mihály az Autonet Import alapítója, társtulajdonosa, Márton Áron a BMW, Ford márkaképviseletek vezérigazgatója és Gyenes Emánuel Mani sportoló, Dakar pilóta vesznek részt. Az idei téma igencsak aktuális és érdeklődésre tart számot: a mindenütt jelen lévő mesterséges intelligenciáról (AI) lesz szó.

Szombat és vasárnap délelőtt az Edu Well Net Afterschool várja a kicsiket, ahol különböző gyermekfoglalkozásokon lehet majd részt venni. Ezen foglalkozások tervezett kezdési időpontja 10.00 óra, mindkét napon és várhatóan ebédidőig tart. Szombat délután Gyenes Mani is részt vesz a Szigeten, ahol Dakar kalandjairól mesél, és természetesen részletesen bemutatja egyik versenymotorját is.

Este fél 8-tól a Magyar Örökség-díjjal kitüntetett Pál István Szalonna és bandája zenél a Partiumi Borudvar Tarr&Tarr színpadán, este 9-től pedig a dombon lévő Ardealul színpadon a pozitív és elgondolkodtató hangulatú popzenét játszó magyarországi Margaret Island koncertezik.

A pénteki est hátralévő részében ismét a Partiumi Borudvarban zajlanak az események: este fél 11-től a Rézeleje fanfárosok gondoskodnak a kirobbanóan jó hangulatról, éjféltől pedig, levezetésként, DJ Flashboy várja az elektronikus zene kedvelőit.

További részletekért a www.partiuminapok.ro weboldalon, a PMN Facebook-oldalán vagy a Festiv App-on tájékozódhatnak!

 

Szervezők:

RMDSZ és Identitás Alapítvány

Társszervező civil szervezetek:

Barátság Nyugdíjas Klub, Magyar Ifjúsági Kezdeményezés, RMDSZ Szatmári Nőszervezet, Északi Színház – Harag György Társulat, Dinu Lipatti Állami Filharmónia, Szatmár Megyei Múzeum, Erdélyi Kárpát Egyesület, Borókagyökér Egyesület, Szatmár Vidékfejlesztési Egyesület, Szent István Kör, Máltai, Freelife, MCC, Doxity Cochet Home Decor

 

Támogató intézmények:

Szatmárnémeti Városi Tanácsa, Szatmár Megyei Tanács, Nemzeti Kulturális Alap, Nemzeti Együttműködési Alap, Communitas Alapítvány, Bethlen Gábor Alapkezelő, Agrárminisztérium, Miniszterelnökség – Nemzetpolitikai Államtitkárság, MOL-Új Európa Alapítvány

Categories
Uncategorized

Hamarosan kezdődik a 15. Kolozsvári Magyar Napok

 

Az augusztus 18-25. között immár 15. kiadásához érkező – „A hét meg a nyolcát!” jelmondattal jelentkező – Kolozsvári Magyar Napokról tartott sajtótájékoztatót Gergely Balázs, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke, a Kolozsvári Magyar Napok főszervezője, Szabó Lilla, a KMN programigazgatója és Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere. A szervezők elmondták: idén 74 programhelyszínen 560 programponttal várják az érdeklődőket.

 „Itt állunk a rajtvonalon, hamarosan kezdetét veszi a Magyar Napok programsorozata, a tizenötödik kiadás pedig azt is jelenti, hogy az elmúlt évek tapasztalatai egymásra tevődtek, és e sokszínű élményanyagot szimbolizálja az idei arculat és logó színes rétegződése is. Miként egy fa évgyűrűi, úgy rakódtak egymásra az újabb és újabb magyarnapos kiadások tanulságai. A mi szemléletünk szerint ez a rendezvény más és több, mint egy átlagos nyári fesztivál: sokkal inkább ünnepségsorozatként tekintünk rá, amely lehetőséget biztosít – az évközbeni, állandósult rohanásban – a viszontlátásra és a feltöltődésre. Kevés ilyen méretű rendezvény van, amelynek szinte minden programpontja ingyenesen látogatható, s ennek megvalósításához elengedhetetlenül szükség van mindazokra a jószándékú emberekre és intézményekre, akik évről évre támogatják – anyagi hozzájárulásukkal vagy önkéntes munkájukkal – a Magyar Napokat” – mondta Gergely Balázs.

Szimbolikus, ünnepi események már csütörtöktől

A sajtótájékoztatón elhangzott: a korábbi évek hagyományának megfelelően, már a Kolozsvári Magyar Napok ünnepélyes nyitógáláját megelőzően kezdetét veszi a programkavalkád. Augusztus 15-én, Nagyboldogasszony ünnepén, egy különleges, ünnepi eseménysorozatra várják a kolozsváriakat, hiszen újra eredeti, méltó helyén – a Farkas utca és az Egyetem utca találkozásánál – áll a kolozsvári Mária-oszlop és fogadalmi szobor, Erdély második legrégebbi köztéri szobra, valamint a kincses város első megmaradt köztéri emléke. A hálaadó ünnep, mely egyben a Kolozsvári Magyar Napok első programpontja is, 11 órától veszi kezdetét a Piarista-templomban, ahol szentmisét celebrál Exc. Ft. Dr. Kerekes László gyulafehérvári segédpüspök, majd 12 órától a helyreállított Mária-oszlopot áldják meg az egyházi vezetők, és elhangzanak a világi és egyházi méltóságok Kolozsvárért elmondott imái is.

Szintén a Magyar Napok nyitógálája előtt, augusztus 17-én (szombaton) 17 órától adják át – ünnepi keretek között – a Szent Mihály-templom Europa Nostra-díját, mely az Európai Unió műemlékvédelmi elismerése, és amelyet az épített örökség kiemelkedő helyreállításáért ítélt oda a szakmai zsűri.

A sajtótájékoztatón elhangzott: szimbolikus jelentőséggel is bír, hogy a Magyar Napok nyitóeseményei között szerepel a Mária-oszlop megáldása, valamint a Szent Mihály-templom kiérdemelt díjátadója. „E két ünnepségnek nemcsak egyházi értelemben van kiemelkedő jelentősége. A Mária-oszlop mindannyiunk közös Kolozsvárjának múltjára és hitére emlékeztet, a Szent Mihály-templom felújításáért járó elismerés pedig európai szintre emeli épített örökségünket, Kolozsvár egyik legemblematikusabb templomát. Jó érzéssel állapíthatjuk meg, hogy a Farkas és az Egyetem utca felújításában, valamint a Mária-oszlop restaurálásában is számos magyar szakember vett részt. Büszkeséggel tölt el ez mindannyiunkat, ugyanakkor a hangsúly ebben az esetben sem az együtt élő nemzetek közötti versengésen van, hanem a megmásíthatatlan tény nyugtázásán: Kolozsvár története elválaszthatatlan a magyarság történetétől. Ott voltunk a kincses város múltjában, és itt vagyunk a jelenében is” – mondta ki Gergely Balázs.

Kevesebb útlezárás, több támogatás

„Kevés olyan rendezvény van, amely 15 év elteltével is képes megőrizni azt a magas színvonalat, amely a Kolozsvári Magyar Napoknak mindig is a sajátja volt. Büszkeséggel tölt el, hogy a háttérből segítve és az önkormányzat képviseletében részese lehetek annak a csapatnak, amely hozzájárul a Magyar Napok sikeréhez” – jelentette ki Oláh Emese. Kolozsvár alpolgármestere elmondta: a belvárosi utcák felújításának befejeztével idén kevesebb útlezárásra kell számítani. Mindössze a Főtér keleti részén zárják le az egyik sávot a főtéri nagyszínpad biztonságos működtetése érdekében, valamint – igény esetén – a Jókai és a Deák Ferenc utcákat, ha azt a Főtéren bulizók tömege megköveteli.

Az elöljáró emlékeztetett: a Magyar Napok évről évre egyre több látogatót vonz a kincses városba, mely ténnyel a kolozsvári önkormányzat is tisztában van, így nemcsak a szervezési munkálatok segítése, hanem a támogatás odaítélése szempontjából is kiemelt rendezvényként kezelik azt, s ezért idén 710 ezer lejjel támogatták a programsorozat megvalósítását.

Újra fókuszban az egyházzene

A Magyar Napok társrendezvényeként és a 2022-ben Magyar Egyházzenei Fórum néven megszervezett, idén pedig Magyar Egyházzenei Biennáléként jelentkező rendezvénysorozat a Kárpát-medence egészét átfogó, a magyar keresztény ökumenét, valamint a zene egyházi és közösségi funkcióit kiemelten képviselő, kórustalálkozó-jellegű esemény. Az augusztus 16-21. között megrendezésre kerülő eseménysorozat keretében Kolozsvár 11 templomában mintegy 30 zenei programra várják az érdeklődőket, melyek során 40 kortárs magyar zeneszerző 80 egyházi alkotása lesz hallható. A Magyar Egyházzenei Biennálé részletes programkínálata elérhető a www.egyhazzene.magyarnapok.ro oldalon.

Kiállítások már hétvégétől

A hagyományoknak megfelelően már a Magyar Napok előtti héten megnyitja kapuit számos szépművészeti tárlat. Augusztus 16-án (pénteken) az Ars Sacra Claudiopolitana Kiállítótérben Maier Orosz Judit családi képzőművészeti gyűjteményéből nyílik kiállítás (kurátor: Zakariás Ágota), amely szeptember 6-ig lesz megtekinthető a Szentegyház utca 4. szám alatt.

Augusztus 17-én (szombaton) 18 órától a Bánffy-palotában működő Kolozsvári Művészeti Múzeumban kerül sor Kós András szobrászművész emlékkiállításának megnyitójára (kurátorok: Portik Blénessy Ágota és Szebeni Zsuzsanna), majd ugyanitt 19 órától Incze Mózes festőművész Határolt végtelen című kiállítását (kurátor: Bordás Beáta) tekinthetik meg az érdeklődők.

Különleges tárlat megnyitójára várják a magyarnapozó közönséget augusztus 18-án (vasárnap) 17 órától is – szintén a Kolozsvári Művészeti Múzeumban. A Bense Jenő és Gergely Balázs több ezer darabot számláló Kolozsvár-képeslap gyűjteményeiből a Főtér és azt övező épületek, a hajdan volt és ma is ott álló köztéri alkotások, valamint a Főtérről belátható utcarészletek elevenednek meg, egyfajta sajátos áttekintését nyújtva – 1896-tól kezdődően – nemcsak a kincses város, hanem a képeslap-készítés történetének is. A Főtér – Kolozsvár központi terének 125 éve képeslapokon című kiállítás kurátorai Hunyadi Attila, Farkas Ágnes Anna és Vatány Bíborka.

Szintén a Művészeti Múzeumba várják az érdeklődőket augusztus 18-án (vasárnap) 18 órától T. Szűcs Ilona és Tóth László retrospektív tárlatának megnyitójára (kurátorok: Bordás Beáta és Portik Blénessy Ágota), amelyet követően megtekinthető lesz a festőművészek csaknem 100 műalkotása – betekintést engedve az 1960-as és 1970-es évek kolozsvári művészeti életébe.

A bő egy hét során számos további tárlat várja majd a műértő közönséget, melyek részletes programja a www.magyarnapok.ro oldalon érhető el.

KMN Családi Sportnapok szombaton és vasárnap

A Kincses Kolozsvár Egyesület, az Orosz Alapítvány, a Tectum Egyesület, valamint a Jubileum 700 Egyesület szervezésében a Iuliu Haţieganu Sportparkban augusztus 17-én és 18-án ismételten megszervezésre kerülnek – immár kétnaposra bővülve – a KMN Családi Sportnapok. A szombaton és vasárnap egyaránt 10 órától kezdődő eseménysorozatra a versenyszámok bemutatóiban szereplő linkeken (a www.magyarnapok.ro oldalon) jelentkezhetnek az érdeklődők. A programkínálatban számos izgalmasnak ígérkező sporttevékenység és verseny is megtalálható, így például – és a teljesség igénye nélkül – a legkisebbeket kincskereső és ügyességi játékokkal várják, de lesznek kosárlabda-, tájfutó- és fociedzések, akadályversenyek, teniszoktatás, taekwondo-bemutató, zumba, íjászat, strandröplabda családi verseny, harcművészeti bemutatók, a kajakozás és a sziklamászás titkaiba is betekintést nyerhetnek az érdeklődők, az esemény zárásaként (vasárnap) pedig a 10. Dribli Családi Focibajnokságra is sor kerül. A KMN Családi Sportnapok részletes programkínálata megtalálható a www.magyarnapok.ro oldalon, a programpont leírásában.

Ünnepélyes nyitógála: zenés-táncos utazás múlt és jelen között

A Kolozsvári Magyar Napok ünnepélyes nyitógálájának helyszínéül ismételten a Kolozsvári Magyar Opera nagyterme szolgál. Idén a Nagyvárosi vándorok című nagyívű tánckoncertet láthatja vendégül Kolozsvár ünneplő közönsége – Farkas Máté rendezésében – augusztus 19-én (hétfőn) 19 órától. A Magyar Állami Népi Együttes tánckara és zenekara által színpadra vitt produkció egy olyan színházi élményt nyújtó zenekari tánckoncert, amelyben a zene, a tánc és a vizuális elemek egyedülálló összhangja magával ragadó és különleges utazásra invitálja a közönséget múlt és jelen között. A műsor középpontjában Radics Ferenc prímás és zenekara áll, akik hihetetlen virtuozitással szólaltatják meg hangszereiket, és képesek a városi cigányzene nagy múltú hagyományait interpretálni, itt, a 21. század elején. A nyitógálán való részvétel ingyenes, a helyfoglalás pedig – a korábbi évekhez hasonlóan – az érkezés sorrendjében történik. (Kapunyitás 18:30-tól.)

Néptáncgála Kolozsvár Főterén, nemzeti ünnepünkön

 Augusztus 16-20. között a kincses város ad otthont Erdély egyik legkiemelkedőbb, Szent István királyunkhoz kötődő eseményének, a 26. Szent István-napi Néptánctalálkozónak, amely hagyományosan a Kolozsvári Magyar Napok társrendezvénye. A hét folyamán nyolc ország 20 tánccsoportja mutatja be hagyományait a főtéri tánckavalkád keretében, nemzeti ünnepünkön – augusztus 20-án 19 órától – pedig a főtéri nemzetközi néptáncgálát tekinthetik meg az érdeklődők.

560 programpont 74 programhelyszínen

 „Az immár 15 éve bejáratott tematikus programtömbök idén sem változnak, így a magyarnapozók ismételten családos- és gyermekprogramok, borkóstolók és gasztronómiai bemutatók, előadások, kerekasztal-beszélgetések, kiállítások, koncertek, városismereti séták, irodalmi-, filmes- és színházi programok, valamint hagyományőrző- és sporttevékenységek közül választhatják ki a számukra leginkább megfelelő programpontokat” – mondta Szabó Lilla. Elhangzott: a Magyar Napokat szervező Kincses Kolozsvár Egyesület idén 208 partnerszervezettel együttműködésben alakította ki a Kárpát-medence egyik legnagyobb kulturális seregszemléjének programkínálatát, így az idén 74 programhelyszínen 560 programponttal várják a magyarnapozókat. A Magyar Napok programigazgatója emlékeztetett: a Főtér ismét a könnyűzenei koncertek közkedvelt helyszíne lesz, a Bánffy-udvarban működő Petőfi-színpadon pedig szintén változatos zenei programokkal várják a résztvevőket. A Farkas utca – idén először – teljes hosszában és a rá merőleges utcákkal egyetemben fesztivál utcává alakul, ahol a kézműves- és könyvvásárt, valamint a múzeumok sétányát tekinthetik meg az érdeklődők. A Romkertet a Salina Compania hagyományőrzői varázsolják át egy középkori vásári forgataggá, ahova a legkisebbeket és a családosokat várják, hogy változatos gyermekfoglalkozásokat próbálhassanak ki. A Herepei-házban az Ifjúsági Keresztény Egyesület várja a REFO-udvarként ismert helyszín változatos programjaira az érdeklődőket. A Kolozsvári Református Kollégium udvara ismét Folkudvarrá alakul, ahol népzenei- és néptánc-bemutatókkal, gyermekjátékokkal, népdal- és néptánc-oktatással is készülnek a szervezők, az estéket pedig táncház zárja. A Fogoly utca ismét Borutcaként várja a Kárpát-medencei nedűk kedvelőit, a Szentegyház utca 4. szám alatt Ifjúsági Udvar működik majd, Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának udvarán – a #Főtér23 programhelyszínen – főként magyarországi meghívottak előadásain vehetnek részt a magyarnapozók, a TIFF Ház udvarán idén először jelentkezik az MCC Lounge, az RMDSZ Oázis pedig a DaPino vendéglátóhely udvarán kap helyet. A szervezők elmondták: a felújított Egyetem utcát szándékosan nem építették be, hogy a magyarnapozó közönség szabadon birtokba vehesse Kolozsvár e központi utcáját, és megcsodálhassák az eredeti helyén díszelgő Mária-oszlopot is.

KMN Donaton Terepfutóverseny és örömfőzés

 Augusztus 24-én (szombaton) 10 órától rajtol el az immár hatodik KMN-Donaton Terepfutóverseny. Idén egy új, félmaratoni (21 kilométeres) távval bővül a megmérettetésre kínálkozó távolságok sora, valamint ismételten a törökvágási falumúzeum ad otthont – szintén augusztus 24-én – a hagyományos örömfőzésnek is.

A korábbi évekhez hasonlóan, a már bevált helyszínen, a Donát-legenda szülőföldjén, a törökvágási falumúzeum (Romulus Vuia Nemzeti Etnográfiai Park) és a Hója-erdő területén mérhetik össze tudásukat a KMN-Donaton Terepfutóverseny résztvevői tizenegy különböző kategóriában és négy különböző – 1, 5, 10 és 21 kilométeres – távon. Az érdeklődők a www.donaton.ro honlapon jelentkezhetnek augusztus 22-én déli 12 óráig, augusztus 18-án éjfélig kedvezményes nevezési díjjal. További, nevezéssel és nevezési díjakkal kapcsolatos információkat ugyancsak a honlapon olvashatnak. A versenyzőknek ajándékcsomagot, mikrocsipes rajtszámot, a frissítőpontoknál vizet, gyümölcsöt, müzliszeletet biztosítanak, a befutók teljesítményét pedig éremmel jutalmazzák.

Szintén a törökvágási falumúzeumba várják – augusztus 24-én 9 órától – a sütni-főzni vágyókat, a munkaközösségeket és a baráti társaságokat, valamint a profi és az amatőr szakácsokat. Az eseményre a jelentkezés már lezárult, a helyszínen pedig a kalotaszegi fiatal zenészek élő muzsikája, számos gyermekprogram és a lelkes közönség garantálja majd a jó hangulatot. Az örömfőzés végén – szokás szerint – sor kerül az elkészített finomságok zsűrizésére és az ünnepélyes díjátadóra is.

Koncertek minden mennyiségben, több helyszínen is

 A szervezők idén is változatos zenei programmal készültek, ugyanakkor a főtéri programok esetében felhívták a figyelmet, hogy az idei évben néhány kezdési időpont eltér a korábbi években megszokott 19 és 21 órai kezdéstől, így azt kérik a magyarnapozóktól, hogy idejében tájékozódjanak ezeket illetően.

A főtéri nagyszínpad programkínálata a következő lesz: Zanzibár (augusztus 21., 19 óra), Neoton Família Sztárjai (augusztus 21., 21 óra), Parno Graszt (augusztus 22., 19 óra), Elefánt (augusztus 22., 21 óra), Debrecen Big Band – sztárvendég: Vastag Tamás (augusztus 23., 18:30), Házibuli Miklós Gyurival és a LetShow Zenekar (augusztus 23., 20 óra), Raklap Zenekar (augusztus 24., 19 óra), Kowalsky meg a Vega (augusztus 24., 21 óra), Csendül a nóta Kolozsvár Főterén – magyar nótagála (augusztus 25., 19 óra), Demjén (augusztus 25., 20:30).

A Bánffy-udvarban található Petőfi-színpad programkínálata a következő: Musicalválogatás a Madách Színház művészeivel: Mahó Andrea, Serbán Attila, Nagy Balázs (augusztus 20., 17 óra), Diabolus In Musica (augusztus 20., 20 óra), Európa Kiadó (augusztus 21., 20 óra), Roadhouse party (augusztus 21., 23:00), Octovoice Énekegyüttes (augusztus 22., 17 óra), A Csajod (augusztus 22., 20 óra), Kéknyúl (augusztus 22., 23 óra), Rebi és Bori szextett (augusztus 23., 17 óra), Koszika & The HotShots (augusztus 23., 20 óra), Al3x – Retróparty DJ Sanyival (augusztus 23., 23 óra), Mozsikácska interaktív gyermekkoncert (augusztus 24., 11 óra), Szép város Kolozsvár – operettdélután Szendy Szilvi, Peller Károly és Dezső Ágota közreműködésével (augusztus 24., 17 óra), Yesterdays (augusztus 24., 20 óra), Don’t Stop The Queen (augusztus 24., 23 óra), Bágyi Balázs New Quartet (augusztus 25., 19 óra), Loose Neckties Society (augusztus 25., 23 óra).

Az Erdélyi Néprajzi Múzeum (Redut) épülete idén is komolyzenei koncertek helyszíne lesz a következők szerint: Átiratok szaxofonra és zongorára – Palkó Csanád (szaxofon) és Veress Gáspár (zongora) koncertje (augusztus 24., 18 óra), Tiberius vonósnégyes (augusztus 25., 18 óra).

Ugyanakkor a hét folyamán a belvárosi templomokban is felcsendülnek majd a klasszikus zene dallamai: egyebek mellett hallható lesz az UniCante Kórus előadása és Szenkovics Dávid cselló-koncertje is.

Legyen Ön is a Magyar Napok egyéni támogatója

A résztvevőknek idén is lehetőségük nyílik arra, hogy adományaikkal támogassák a Kolozsvári Magyar Napokat. A szervezők a KMN infóstandoknál fogadják az adományokat – 10, 20 és 50 lej értékben –, az egyéni támogatókat pedig magyarnapos karszalaggal ajándékozzák meg.  A 15. Kolozsvári Magyar Napok részletes programkínálata, valamint további hasznos információk megtalálhatók a www.magyarnapok.ro oldalra kattintva, valamint Google Play és az App Store felületéről letölthető a Magyar Napok programját is tartalmazó FestivApp, egyéb érdekességeket pedig a programsorozat Facebook- és Instagram-oldalán találhatnak.