Categories
Uncategorized

Augusztus végén közösségként lüktet a város

 

Évtizedes tapasztalattal, friss lendülettel készülnek a szervezők a 11. Vásárhelyi Forgatagra, amely augusztus 29. és szeptember 1. között zajlik Marosvásárhelyen. A rendezvény az erdélyi magyarság egyik kedvenc családi eseménye, amely színes kínálatával, koncertekkel, hagyományőrző és kulturális programokkal, valamint sok-sok kikapcsolódási lehetőséggel igyekszik minden korosztály számára felejthetetlen élményt nyújtani.

A Vásárhelyi Forgatag fő helyszínén, a Marosvásárhelyi Vár udvarán ma délelőtt megtartott beharangozó sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az esemény szervezői tíz év után maguk mögött tudhatnak egy meghatározó, mindent megalapozó időszakot, és elkezdték építeni a következő évtizedet. „Most a folytatásra törekszünk, egy újabb tíz év megalapozására, hiszen a küldetésünk nem változott, továbbra is fontos szerepet vállalunk Marosvásárhely és a térség kulturális életében. Ugyanakkor büszkék vagyunk arra, hogy a Forgatag ernyője alatt minden évben közösségként lüktet a város. Civil szervezetek, vállalkozók, önkéntesek, művészek, előadók és közösségi szereplők közösen dolgoznak azért, hogy a Vásárhelyi Forgatag látogatói az esemény ideje alatt feltöltődjenek, kikapcsolódjanak és örömet leljenek az egymással való találkozásban, a közösen eltöltött időben” – mondta Jakab István, aki a rendezvény rangidős szervezőjeként nyitotta meg a sajtótájékoztatót.

Jakab István

Hozzátette, a Vásárhelyi Forgatag évtizedes múltja során folyamatosan fejlődött és alakult: a szervezés során mindig is igyekeztek figyelembe venni a rendezvény látogatóinak igényeit, de ugyanakkor közösségépítő és hagyományőrző, valamint értékteremtő szerepet is vállalnak. „Nem definiáljuk magunkat sem városnapoknak, sem zenei fesztiválnak. Családi rendezvény vagyunk, ahol kicsitől nagyig minden generáció talál értéket, szórakozást, és élményekkel tér haza” – fogalmazta meg a rendezvény küldetését.

Jakab István hozzátette, örömmel hívták meg a sajtótájékoztatójukra Portik Vilmos leköszönő alpolgármestert, aki hosszú évekkel ezelőtt megálmodta, majd főszervezőként igazgatta a rendezvény útját. „Évek óta nem ültünk így egymás mellett, de arra kértük Portik Vilmos leköszönő alpolgármestert, hogy újra vegye ki a részét a rendezvény jövőjének tervezéséből, ezért most elsősorban tanácsadóként van jelen, segítve ezzel azt is, hogy a várossal kötött partneri megállapodásunk is maradéktalanul be legyen tartva és siker koronázza az együttműködést” – mondta Jakab István.

Portik Vilmos

Portik Vilmos arról beszélt, hogy a 11. éves rendezvény miért jó Marosvásárhelynek és a környéknek. Elmondta, kezdetektől úgy alakították, hogy nagyrészt marosvásárhelyi szolgáltatókkal dolgozzanak, és ez ma sem változott. Emellett fontos látni, hogy beleértve az önkénteseket, munkatársakat, szolgáltatókat, partnereket kb. 350 ember dolgozik a rendezvényen, ki heteket, ki napokat vagy órákat. Emellett 25 szakmai partnere van a rendezvénynek, olyanok, mint a Hagyományok Háza, a Spectrum Színház, a Mathias Corvinus Kollégium, a Teleki Téka, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház vagy a Maros Megyei Múzeum. A családi és gyermekprogramokról 15 szervezet gondoskodik, és minden évben 35-37 helyi támogatója is van a rendezvénynek. Nem beszélve arról, hogy évről évre 60 kézműves portékáit állítják ki a Vársétányon. „Talán ez az egyik legnagyobb erénye a Forgatagnak, hogy megmozgatja Marosvásárhelyt és környékét. Néhány napra mindenki úgy érezheti, hogy igazán jó itthon marosvásárhelyinek lenni.”

Portik Vilmos örömmel nyugtázta, hogy neki jutott a nemes feladat, hogy bejelentse a rendezvény egyik új programpontját, a sajtótájékoztató várbeli helyszínén ugyanis egy Borkertet alakítanak ki a szervezők. „A magyar ember bort iszik, nem is akármilyet, hanem jobbnál jobbat. Hál’Istennek ebből széles választék van a Kárpát-medencében, ennek pedig Marosvásárhelyen is vannak kedvelői. Erre bizonyíték a Forgatag ideje alatt szervezett borral kapcsolatos programok sikere, éppen ezért lesz létjogosultsága a rendezvény központi helyszínén is a Borkertnek, amelybe jó pincészetek válogatott magyar borai kerülnek majd be. Ehhez pedig a szervezők olyan szakemberek partnerségét kérték és kapták, akik szerte az erdélyi és magyarországi fesztiválokon ezt magas színvonalon űzik. Azt kérték tőlük, hogy a kulturált borfogyasztást elősegítő programokat, kóstolókat, bemutatókat hozzanak, ugyanakkor jó minőségű borokat, és tegyék ezt úgy, hogy legyünk büszkék mind a magyar borkészítésre, de csodálkozzunk rá arra is, hogy itt Erdélyben is készülnek kiváló, nemzetközi szinten is helytálló borok.”

Pápay Kamilla, a rendezvény idei fesztiváligazgatója arról beszélt, hogy mire számíthatnak konkrétan idén a forgatagozók. „A Forgatag központi helyszíne ezúttal is a marosvásárhelyi vár lesz, ezt a teret minden évben sikerült az utolsó négyzetméterig belakni. Ezt idén sem tervezzük másképp, viszont a megszokott terek közül néhány a vár új szegletébe költözik. Itt lesz a már említett Borkert, a családi és gyermekprogramok viszont árnyékosabb helyre költöznek” – mutatott rá Pápay Kamilla. Hozzátette, a gyerekek több koncertnek is örvendezhetnek majd: az Erdélyi Hagyományok Háza is elhoz két gyerekzenekart, emellett pedig a Kaláka is zenélni fog a kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Pápay Kamilla

Hozzátette, a rendezvény fő programpontjai maradnak idén is, lehet számítani a vásárra, könyves forgatagra a Teleki Téka szervezésében, a néptánc, a népzene, a népmese és különböző hagyományos foglalkozások népszerűsítésére a Hagyományok Háza és a Maros Művészegyüttes jóvoltából. A Forgatagon ünnepli kerek évfordulóját az Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház, valamint a Marosvásárhelyi Állatkert is, mindkét intézmény külön programpontokkal készül az augusztusi utolsó hétvégére.

„Idén is színes lesz a színházi kavalkád a Forgatagon, a Spectrum Színház évek óta partnerünk a színházi programok szervezésében, ahogy a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház is. Most csak egyet említek: a budapesti Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes előadásában láthatjuk majd a Körhintát. Fábri Zoltán legendás filmjét mindenki ismeri, most táncszínházi körülmények közt elevenednek meg a szerelmi szálak” – mutatott rá a fesztiváligazgató.

„Kiemelt figyelmet fordítunk idén is a Duma térre, nem sablon szerinti előadásokat tervezünk oda, hanem igazi, több szempontból megközelített beszélgetéseket, olyan fontos témákról, mint a párkapcsolatok, a mesterséges intelligencia, a generációk közötti feszültségek vagy épp a függőségeink. A meghívottakról még nem szólunk, de annyit elmondhatunk, hogy az a terv, hogy minden témához legyen egy szakember, egy laikus és egy ismert személyiség is” – mondta még Pápay Kamilla.

A marosvásárhelyiek idén is kíváncsian várják az esti koncerteket. Ebben az évben péntek este a Szent Efrém kórus és az Ego Sum zenekar lépnek fel a Figura színpadon. Szombaton élőben csendülnek fel az Ábrándos szép napok és az Elpattant egy húr című slágerek, ugyanis velünk lesz sokak régi nagy kedvence, Dolly, aki most Dolly Plussz néven lép majd fel. Bár az előadó már 76 éves és csaknem 60 éve szórakoztatja a nagyérdeműt, bizton állíthatjuk, hogy a mai fiatalokat is megénekelteti majd. Vasárnap pedig a magyarországi népszerű Anna and the Barbies és Magna cum Laude lép fel a Forgatag színpadán.

A Vásárhelyi Forgatagot szervező Marosvásárhelyért Egyesület tavaly díjat alapított, amely által köszönetet kíván mondani mindazoknak, akik fontos szerepet töltöttek be a rendezvény sorsának alakításában, segítői és támogatói voltak első pillanattól ennek a kezdeményezésnek. Idén a Forgatag megnyitó ünnepségét kötjük össze a Bethlen Zsuzsanna-díjátadóval és két, számunkra fontos ember veheti át a kitüntetést. Az ünnepséget pedig méltó módon Nyári Károly koncertje zárja majd” – közölte a főszervező.A Forgatag szervezői igyekeznek minden igényt kielégítő programpontokat kínálni idén is, amelyről folyamatosan tájékoztatnak majd a www.forgatag.ro oldalon, valamint a rendezvény Facebook-oldalán.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük