Categories
Uncategorized

10. Szent László Napok – 2022. június 20–26.

Tizedik alkalommal szervezik meg idén június 20–26. között a nagyváradi Szent László Napokat, a térség egyik legnagyobb kulturális fesztiválját. Ami nem csupán azért jubileumi, mert tizedik alkalommal ünnepelhetünk együtt, hanem azért is, mert idén van Várad alapításának 930. és Szent László szentté avatásának 830. évfordulója, ráadásul az első Szent László ünnepi hét óta éppen 80 esztendő telt el.

A Szent László Napok szervezői május 9-én, hétfőn a nagyváradi vár griffes termében megtartott sajtótájékoztatójukon jelentették be a fesztivált, és annak több kiemelkedő programpontját. A sajtótájékoztatón részt vett Bódor Edit, Debrecen polgármesteri kabinetirodájának egyházakért és határon túli magyar közösségekért felelős referense és Alina Toie, a Nagyvárad és Térsége Turizmusát Népszerűsítő Egyesület (APTOR) vezérigazgatója  is, a két város ugyanis programokkal gazdagítja a jubiláló fesztivált.

Mint Zatykó Gyula főszervező megfogalmazta, örömmel tölti el, hogy ebben a nehéz időszakban kultúráról beszélhet abban a teremben, amely egykor a várkapitányé lehetett, és valószínűleg sok hadi utasítás hangzott el. „A háború szétválaszt, a kultúra összeköt” – szögezte le Zatykó Gyula, utalva arra is, hogy a Szent László Napok egyik fő célkitűzése már a kezdetektől, hogy hidat jelentsen a határ két oldalán élő magyarok, illetve a város magyar és román lakosai között.

Mint a sajtótájékoztatón elhangzott, újdonságnak számít, hogy idén nem csak a várban zajlanak majd az eseménysorozat fő programpontjai, hanem az esti koncerteknek a Szent László tér ad otthont. „Egy fesztivál, két helyszín – ez is lehetne az idei Szent László Napok szlogenje” – fogalmazta meg Varga Korpos Dalma, a fesztivált szervező Szent László Egyesület elnöke. Rámutatott: ahogy a korábbi években is megszokhattuk, természetesen nem csak ez a két helyszín lesz, hanem a város számos más pontján lesznek programok, de ezek lesznek a fő helyszínek, s míg napközben a várat, este a város főterét „veszi be” a fesztivál.

A Szent László Napok programja amúgy nagy vonalakban a pandémia előtt megszokott forgatókönyv mentén alakul, már a mínusz kettedik naptól nívós előadásokkal, kiállításokkal, a szokásos Szent Lászlótól Szent Lászlóig guruló biciklitúrával várjuk az érdeklődőket, és nem marad el az immár hagyományossá vált kocsmakvíz sem.

A kulturális fesztivált csúcsra járató hétvégén, vagyis június 24–26. között pedig egész nap lesznek programok a várban, este pedig olyan méltán népszerű sztárok csapnak majd a húrok közé a Szent László téren, mint a Bagossy Brothers Company (június 24-én, péntek), a Beatrice (június 25-én, szombat) és Ákos (június 26., vasárnap).

Mint Alina Toie, a Nagyvárad és Térsége Turizmusát Népszerűsítő Egyesület (APTOR) vezérigazgatója a hétfői sajtótájékoztatón bejelentette, az Ákos koncerttel-Nagyvárad önkormányzata járul hozzá a Szent László Napokhoz.

Bódor Edit, Debrecen polgármesteri kabinetirodájának egyházakért és határon túli magyar közösségekért felelős referensének bejelentése szerint Debrecen városa eközben a június 20-ai, hétfői nyitógálára elhozza Nagyváradra a Debreceni Népi Együttes Wass Albert A funtineli boszorkány című nagy sikerű regényét feldolgozó táncjátékát, a Tűzliliomot. A fesztiál idején Határtalan muzsika címmel ad koncertet a Kodály Kórus, Idvezlégy kegyelmes Szent László kerály címmel pedig verses dalestet tartanak a lovagkirály tiszteletére. A 100 éves a Debreceni Fotóklub című kiállítást, illetve Toró József nagyváradi származású festőművész Hazatérés című egyéni tárlatát is elhozzák a Körös-parti városba, és bemutatják Szénási Miklós és Heller Zsolt Állítsuk meg az időt című könyvét is. A hétvégi fesztiváli zsongás idején pedig a Tímárházból kézművesek, népművészek érkeznek a várba, a DEMKI Ifjúsági Ház gyerekeknek szóló programmal kedveskedik, és Váradra érkezik a Vojtina Bábszínház is. Ugyanakkor a fesztivál utolsó előtti napjára debreceni és lengyelországi diákokat is elhoznak a Szent László Napokra, akik Szent László király örökségével és a várossal ismerkedhetnek meg. A Debrecenből érkező programok szervezője a cívisváros önkormányzata, közreműködik a Partiumi Magyar Ház.

A Szent László Napok programjairól mostantól folyamatosan tájékoztatunk a fesztivál Facebook- és Instagram-oldalán, és rövidesen honlapunkon (www.szentlaszlonapok.ro) is.

 

A Szent László Napok sajtóirodája

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük