Categories
Uncategorized

18. Ars HUNGARICA Nagyszebenben

 

A nagyszebeni Ars HUNGARICA kulturális fesztivál a szórvány magas színvonalú rendezvénye, amely sokszínűségével van jelen Erdély és Kárpát-medence kulturális életében.
A kiadásra 2023. november 10. és 19. között kerül sor.

A színes programsorozat célja a több évszázados helybéli magyar jelenlét hangsúlyozása mellett az, hogy hozzájáruljon a magyar közösség érvényesüléséhez itt, a Kárpát-medence határán, magyar kulturális gyöngyszemeket mutasson be és hidat képezzen a közös anyanyelvet beszélő és közös igényeket képviselő személyek, intézmények között.

A fesztivál a helyi kulturális kínálat egyik fontos, nemzetközileg elismert és közkedvelt rendezvénye. A magyar hagyományokat, a kulturális gazdagságot mutatja be a helybélieknek és az ide érkező vendégeknek. Nem utolsó sorban pedig kulturális értékeket közvetít, megerősíti a hovatartozási érzést és kikapcsolódási lehetőséget kínál a helyi magyar közösség számára.

 

Az eseménysorozat november 10-én, pénteken 12 órakor kiállításmegnyitóval indul, Magyar művészek a Brukenthal Nemzeti Múzeum kortárs képzőművészeti gyűjteményéből címmel

19 órától a Thalia Díszteremben a hivatalos megnyitót az Attacca World Music és Balogh Kálmán – BIHAR című, Bartók Béla gyűjtéseiből összeállított előadás követi és az első napot egy állófogadás zárja.

November 11-én, szombaton már 12 órától bábszínház megtekintésére várják a szervezők a legkisebbeket, Tamás Gyopár – Csihán Királyúrfi c. bábjátéka kerül bemutatásra a Tükörteremben. Idegenvezetés után Szegedi Alice Torella, nagyszebeni származású, Budapesten élő művésznő Babák című kiállításánek megnyitója után Maksay Ágnes – Hallgass zúgó szél, hadd beszéljek én! Című filmjének vetítésén a rendezőnő is jelen lesz. A dokumentumfilm Petőfi Sándor erdélyi barangolásait mutatja be, többek között Nagyszebenben és Vizaknán is forgattak az elkészítésénél. A szombat esti ifjúsági bulit a budapesti Szeder és a Góbé Zenekarok koncertjei fogják biztosítani.

Vasárnap a Református Templom Galériában Pădureț Mónika, bukaresti művésznő kiállítása után a Tanács Toronyban a sokszorosan díjazott, marosvásárhelyi Nagy Botond fényképeit Magdó István mutatja be. Az első nagyszebeni magyar kulturális fesztivál hétvégét Benedekffy Katalin művésznő Egy csipetnyi Erdély c. estje zárja, amelynek keretén belül könyvbemutatóra, beszélgetésre, filmvetítésre, dalok előadására és erdélyi ízek kóstolójára is sor kerül a patinás belvárosi Tükörteremben.

Hétfőn, november 13-án 12 órától a Nagyszebeni Polgármesteri Hivatal kiállító terében a Magyar Fotóművészek Világszövetség XXIII. Nemzetközti-Magyar Fotószalon legfrisebb díjazott fényképei kerülnek bemutatásra.

Szerdán, november 15-én Szilvássy Carola életén keresztül a 19. század végi és a 20. század eleji Erdély történelmi viharokkal, tragédiákkal átszőtt kulturális és társadalmi életébe enged betekintést „A maga természete szerint és szabadon” című film, amelynek vetítésére az ESTE Filmul de Miercuri keretén belül, a stáb jelenlétében kerül sor a ‚Ion Besoiu’ Kulturális Központban.

A fesztivál második hétvégéje gyermekkoncertet, a sepsiszentgyörgyi Tekergők Zenekar előadásában, továbbá marosvásárhelyi színművészek előadásában egy frappáns De mi lett a nővel című előadásra kerül sor a Gong Színházban, újabb koncertek és előadások színesítik a műsort – egyelőre nincs leszögezve pontosan, frissítjük a cikket – és a záró műsor Petőfi Sándor A helység kalapácsa című táncszínház előadását tekintheti meg a nagyérdemű, a Bekecs Táncszínház előadásában.

A 18. Ars HUNGARICA programja folyamatosan bővül. További részletek a honlapon, illetve a fesztivál Facebook oldalán találhatók.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük