Categories
Uncategorized

31. Szent György Napok – mindannyiunk ünnepe

 

Kézműves vásárral és gyermekvárossal, ifjúsági bázissal és utcazene fesztivállal, gazdag lacikonyha és street-food kínálattal, tombolával és tűzijátékkal, összesen mintegy 150 programmal készülnek a szervezők a 31. Szent György Napokra, amelyre április 23. és 28. között kerül sor. A Főszínpadon fellépnek a Csík zenekar és Connect-R. Az idén a hatnapos rendezvényt megelőzi egy nulladik nap, így gyakorlatilag hétfőtől vasárnapig tart a városünnep – hangzott el szerdán, az Isabella Boutique Hotelben. A városünnep beharangozóján Antal Árpád-András polgármester, Vargha Fruzsina alpolgármester, valamint a Szent György Napok főszervezője, Knop Ildikó és szóvivője Erdély András vett részt. 

A polgármester közölte: a „bukaresti káoszhoz” képest, ahol azt sem lehet tudni, hogy mikor lesznek a választások, itt „kiszámítható az élet”, lehet tudni azt, hogy Szent György napja körül biztosan lesz városünnep.

– A város legnagyobb, legjelentősebb közösségi eseményére, mindannyiunk ünnepére készülünk. Az elmúlt harminc évben úgy alakult, hogy ez a találkozások ünnepe lett, ez a dátum bekerül nemcsak a városlakók, hanem a közelben élők naptárába is, és eszerint terveznek. Bízom benne, hogy az idén is mindenki nagyon fogja szeretni a városnapokat.  mondta Antal Árpád.

Vargha Fruzsina kiemelte: az április 23-ai, keddi, ünnepi hangverseny elé beiktattak egy „nulladik napot”, hogy a kulturális hét eseményeit ne kelljen egymásra zsúfolni.

Az alpolgármester kifejtette: a The Base (a Bázis) nevű ifjúsági udvarnak idén is a Dohánygyár udvara ad otthont.

-Továbbra is helyet és fellépési lehetőséget biztosítunk a helyi zenekaroknak és DJ-knek, ezek február 19. és március 18. között jelentkezhetnek. Bővíteni szeretnénk a szervezőcsapatunkat is, február 16-a és március 1-je között várjuk azokat, akik részt vállalnának a munkában – mondta el Vargha Fruzsina.

Knop Ildikó megerősítette: a bevált struktúrán nem módosítanak, marad tehát a kulturális hét, és a fesztiválhétvége, és a hagyományoknak megfelelően lesz kézműves vásár és gyermekváros, street food és Utcazene Fesztivál. A fiatalok bázisa a Dohánygyár udvarán marad, a közösségi színpadot az 1956-os parkban állítják fel, és ismét megnyitja kapuit a kultúrkert, a felújított Székely Nemzeti Múzeum udvarán.

– Azt gondolom, hogy a finom zene kedvelőinek örömére szolgál, hogy 4 év szünet után ismét lesz kultúrkert. A kézműves vásár elköltözik a városmagból a Kós Károly utcába, a Kriza János utca sarkától Szemerja felé, a volt Cigaretta gyárig – közölte a főszervező és hozzátette: arra törekednek, hogy egyre „zöldebb” legyen a városünnep, a vásár területén például csak visszaváltható poharakban lehet italt felszolgálni.

Knop Ildikó két főszínpadi fellépőt is bejelentett.

Április 27-én, szombaton, Ștefan Relu Mihalache, alias Connect-R koncertezik. A román hip-hop- és popzene jelenlegi egyik legjelentősebb képviselője a R.A.C.L.A. nevű együttessel debütált, majd sikeres szólókarriert futott be. A közösségi médiacsatornákon több millió követője van, a Youtube videómegosztón pedig, a reggae beütésű, Vara nu dorm című slágerének nézettsége jóval meghaladja a 30 milliót.

Vasárnap este a Kossuth- és Fonogram-díjas, részben népzenét, részben népzenei elemeket is felhasználó könnyű- és világzenét játszó Csík zenekar lép fel a főszínpadon. Az együttes, amelyet 1988-ban Kecskeméten alapított Csík János, 2005-ig gyakorlatilag csak népzenét játszott, ezt követően kezdték el sajátos hangszereléssel feldolgozni más előadók és együttesek slágereit, olyannyira, hogy ezek közül több is legalább olyan népszerűvé vált, mint az eredeti. Az április 28-ai koncerten fellép a székely származású James, vagy Indián becenévre hallgató Karácsony János, az egykori Generál és Lokomotiv GT gitárosa, így nem meglepő, hogy a repertoárban ezen együttesek dalai is előfordulnak majd.

A kulturális héten sor kerül a Tamási Áron Színház bemutató előadására, lesz bábszínház, és fellép a Háromszék Táncegyüttes, de természetesen nem maradnak el az irodalmi programok, és lesz Fire Flow, valamint ArtBrunch is. A jegyek március elején lesznek elérhetőek.

Elhangzott: toborozzák az önkéntes csapatot, a fiatalok március 10-ig jelentkezhetnek, várják a programjavaslatokat a közösségi színpadra, ennek határideje március 22-e, és lehet már jelentkezni a kézműves vásárra is, határidő április 7-e.

A Szent György Napokat az idén is Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, a Kónya Ádám Művelődési Ház és a Jókainé Laborfalvi Róza Alapítvány szervezi.

További részleteket a bővülő programról az esemény honlapján: www.szentgyorgynapok.ro, illetve Facebook oldalon és az Instagramon lehet megtudni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük