Uncategorized

Végleges a 13. Hungarikum Napok programja

A magyar értékeket bemutató rendezvényre július 1. és 3. között kerül sor a nagyszebeni ASTRA Szabadtéri Múzeumban.

A magyar értékeket bemutató fesztiválon, a nagyszebeni 13. Hungarikum Napokon idén is a hagyományokra, az autentikus magyar képviseletre és a gasztronómiára fektetik a hangsúlyt a szervezők. A főzőversennyel egy időben kézműves vásár, gyermekprogramok, előadások is zajlanak majd, a jó hangulatot zene és tánc biztosítja.

Az esemény július 1-jén, pénteken 12 órától a Berde Mária írónő és Berde Amál festőművész pályaképének, a Tehetségük az „isteni ingyen kegyelem” ajándéka című kiállítás megnyitójával veszi kezdetét a Református Templom Galériában. A szabadtéri eseményeken 14:00 órától lehet részt venni, ezeknek az ASTRA Szabadtéri Múzeum ad otthont.

A térség legismertebb szabadtéri, magyar eseményéről idén sem hiányozhatnak a kézművesek és őstermelők. A vásár naponta 10:00 és 20:00 óra között tart nyitva. A látogatók kézműves bemutatókon is részt vehetnek, a hagyományos magyar ínyencségek mellett pedig pálinkát, kézműves söröket és borokat kóstolhatnak.

A fesztivál egyik kiemelkedő programján, a főzőversenyen szombaton, július 2-án két kategóriában mérkőznek meg a csapatok: gulyás, illetve más, bográcsban készült magyar ételeket készítenek. Vasárnap a zsűri tagjai és a meghívott magyar séfek főznek majd a résztvevőknek, magyar ízeket kóstoltatnak, hungarikumokat mutatnak be.

Szombaton és vasárnap is jelen lesz a temesvári Losonczy István Hagyományőrző és Sportegyesület, valamint a Kalibáskő Erdei Iskola, ahol a jurták mellett az íjazást, a botozást, az ostorozást, a bogozást és a szövést lehet kipróbálni.

Színes kulturális program, különleges zenei csemege

Szombaton 11:00 és 16:00 óra között az sepsiszentgyörgyi Aranyszívek Nyugdíjas Egyesület, a Szentivánlaborfalvi Dalárda, a Nagyszebeni gyerek citerások szórakoztatják a közönséget, ezt követően pedig a budapesti Vári Dance táncelőadásában gyönyörködhetnek az érdeklődők. A programot a Tárkány Művek koncertje zárja.

A 11 éve fennálló, 5 nagylemezzel rendelkező formáció zenéje a magyar jazz, beat és pop áramlatait ötvözi, különleges zenei világot varázsol a színpadra. A hangszerek játéka a népi vonós bandák hangzását idézi, a gitár pedig a dzsesszes, blues-os hangulatokkal fűszerezi meg a dalokat.

Vasárnap, július 3-án a magyar népzene és tánc kap kiemelkedő szerepet. A nóták és népdalok kedvelői Szőcs Lőrincz, nagyváradi muzsikus és zenekarának előadását tekinthetik meg. A kulturális műsort Bíró Éva népdal- és nótaénekes és meghívottjainak előadása színesíti. A népzene és néptánc szerelmeseinek a nyárádszeredai Bekecs Néptáncszínház három felvonásban bemutatott erdélyi táncokkal kedveskedünk.

A Hungarikum Napok szervezője a HÍD – Szebeni Magyarok Egyesülete, főpartnere az ASTRA Múzeum.

Támogatók: Nagyszeben Polgármesteri Hivatala, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., RMDSZ-Communitas Alapítvány, Miniszterelnökség-Nemzeti Együttműködési Alap, Kovászna Megyei Tanács és Művelődési Központ, Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy, Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület.