Categories
Uncategorized

A minőségre van igény – megtöltötte a várat a Vásárhelyi Forgatagot ünneplő tömeg

„Az időjárás és a közönség is igazán velünk tartott az elmúlt napokban, így méltóképpen ünnepelhettük meg a Vásárhelyi Forgatag tizedik kiadását” – összegezték kedden értékelő sajtótájékoztatón a rendezvény szervezői. Elmondták, becsléseik szerint több mint 50 ezren fordultak meg a Vásárhelyi Forgatag különböző programpontjain, a legnépszerűbb egyértelműen a vasárnapi nap és azon belül is az Edda-koncert volt, melyen talán sosem látott tömeg volt a Marosvásárhelyi Várban. A Marosvásárhelyért Egyesület és a Parapács Egyesület mellett még mintegy 55 partnerszervezet vett részt a programtervezésben, így igazán gazdag volt a kínálat.

Voltak rendhagyó városnéző séták, színházi előadások, sportprogramok, emellett balett-előadás, szimfonikus zene és nótaest töltötte meg a Kultúrpalotát, és sosem volt gond, hogy nézőből hiány lett volna, inkább azt érezték a szervezők, hogy nem volt elég hely a sok érdeklődőnek – hangzott el a Várban zajló sajtótájékoztatón, amelyen Szente Katalin, a Marosvásárhelyért Egyesület elnöke, főszervező, valamint Jakab Orsolya főszervező vettek részt. A péntek-szombat-vasárnap programjai főként a Marosvásárhelyi Várban zajlottak. Talán itt lehetett leginkább érezni, hogy ez egy családi fesztivál, ahol a totyogóktól az iskolás gyerekekig, a fiataloktól az idősekig mindenki talált a maga számára megfelelő programokat, legyen az egy kézműves tevékenység, múzeumpedagógiai foglalkozás, kiállítás, könyvbemutató, Lego-építés vagy VR-szemüveg, egyik sarokban meséltek, másik sarokban zenéltek a gyerekeknek, de természetesen a különböző játékok is kicsalogatták a család apraját-nagyját a várba.

„Többször voltak próbálkozásaink különböző kerekasztal-beszélgetések, előadások szervezésére, de úgy tűnik, ez az idei évre teljesedett ki. Izgalmas beszélgetéseken vehettek részt az érdeklődők, és talán minden eddiginél több volt az érdeklődő ezeken” – mutatott rá Jakab Orsolya. Találkozhatott a közönség például Varga Csabával, aki a jelenleg élő leghíresebb magyar hegymászó, de a meddőség és a lombik, valamint a környezetvédelem témában is zajlottak beszélgetések. Annak ellenére volt nagy keletje ezeknek az előadásoknak, hogy két másik sátornál is voltak hasonló műfajú programok: az RMDSZ Beugró sátrában, valamint az MCC-sátorban is. „Most ért meg igazán a rendezvény arra, hogy ne egy zenei fesztiválként tekintsenek rá, hanem egy igazán tartalmas rendezvény legyen, ahol a minőségi programoknak van értéke” – tette hozzá Jakab Orsolya.

Az egyik kiemelkedő programpontról, a Bethlen Zsuzsanna-díjátadóról Szente Katalin beszélt. „Az elmúlt tíz év apropóján tíz személynek adtuk át a köszönet jegyében az elismerésünket, a díjazottak közt volt kultúrember, vállalkozó, üzletember, politikus, akik a kezdetektől támogatták és segítették a rendezvényünk létrejöttét valamilyen formában. A lista nem teljes, a következő években folytatjuk a díjátadó hagyományát. Évente két elismerést adunk majd át” – mondta Szente Katalin.

A Vásárhelyi Forgatag vasárnapi záró napján és az Edda-koncerten mintegy 20 ezren voltak a Marosvásárhelyi Várban, de a hat nap alatt a 350 programpontra mintegy 50 ezer ember volt kíváncsi és látogatott el. „Ha látogató számokban nem is tudunk egészen pontosak lenni, azt meg tudjuk mondani, hogy hány emberrel „találkoztunk” az online felületeken. Az elmúlt hónapokban 300 ezer emberhez értünk el a közösségi média platformokon, csak augusztusban ez 200 ezer volt. Az elmúlt egy hétben 15 ezren látogattak el a www.forgatag.ro honlapra” – sorolta Jakab Orsolya.

Szente Katalin hozzátette, a rendezvényt az emberek lelkesedése, a közösségben és közösségért való munka viszi előre. Ha nem lenne ennyi tevékeny és kreatív ember Marosvásárhelyen – aki nem csak marosvásárhelyi –, akkor valószínűleg Vásárhelyi Forgatag sem lenne. „Szerencsére sok barátja van a Forgatagnak, támogatók, jóakarók, akikre mindig számíthatunk határokon innen és túl is. Idén is magyar állami támogatásokból, pályázati pénzekből, szponzorokból, valamint a Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala és Maros Megye Tanácsa segítségével valósulhatott meg a rendezvény” – mondta el Szente Katalin, a Marosvásárhelyért Egyesület elnöke, aki előrevetítette azt is, hogy jövőre is lesz Vásárhelyi Forgatag, a tizenegyedik, mely augusztus 27. és szeptember 1. között zajlik majd.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük