Categories
Uncategorized

„Álmodtam egy világot magamnak” – tízéves a Vásárhelyi Forgatag

 

„Tíz éves idén a Vásárhelyi Forgatag. Egy rendezvény életében a 10 év meghatározó, egy kis mérföldkő, hiszen ennyi idő alatt, nemcsak egy ember életében, de egy rendezvénynél is jelentős változások tapasztalhatóak. Elég, ha csak arra gondolunk, hogy azok a gyerekek, akik 10 évvel ezelőtt születtek, ma már kiskamaszok.” – Ezekkel a gondolatokkal indította a 10. Vásárhelyi Forgatag sajtótájékoztatóját Szente Katalin, a Marosvásárhelyért Egyesület elnöke, a Forgatag egyik főszervezője. A tizes számra fókuszál idén a rendezvény, így a sajtótájékoztató is erre épült: 10 pontban foglalták össze a főszervezők, Szente Katalin és Jakab Orsolya, hogy miről szólt az elmúlt 10 év, melyek voltak a megvalósítások, majd 10 pont szólt arról, hogy mi mindenre számíthatnak az érdeklődők az idei Forgatagon.

Az elmúlt 10 évre visszatekintve, a szervezők említést tettek a Forgatag eddigi helyszíneiről, a családi jellegéről, a partnereik támogatásáról mind intézményi, mind pedig vállalkozói szinten, a vásárkultúra kialakulásáról Marosvásárhelyen, az önkéntes munka fontosságáról, a népi hagyományok népszerűsítésében betöltött szerepről. De azt is összeszámolták, hogy 2013 óta a Forgatagon a 9 rendezvény alatt 97 hazai és magyarországi zenekar koncertezett már. Idén pedig meghaladják a 100 is.
Summázva a 10 év megvalósításait, Jakab Orsolya elmondta: „Úgy érezzük, a 10 év alatt megmozgattuk a helyi a közösséget. A Vásárhelyi Forgatag alatt mindenki megtapasztalhatta, milyen érzés az, amikor élet van a városban, amikor mindenhol történik valami, barátok találkoznak, és úgy tartjuk, hogy a Vásárhelyi Forgatag egy tökéletes nyárzáró is, amely összehozza az embereket az őszi hajrá előtt.”

A tizedik Forgatagra fesztiálzöldítéssel készül a csapat – jelentette be Szente Katalin főszervező.
„Évek óta próbálkozunk és együtt dolgozunk a fesztiválra érkező árusokkal, résztvevőkkel, vásárosokkal, hogy hogyan lehetne egy picit zöldebbé tenni a rendezvényt, kevesebb szemetet termelni. Rájöttünk, ez nem megy egyik napról a másikra, apró lépésekkel viszont sokat tehetünk azért, hogy a fesztivállal tudatosítsuk az emberekben, mennyire fontos a klímavédelem, illetve hogy ne ártsunk – amennyiben lehet – a klímának és környezetünknek. Ebben a Milvus csoport lesz segítségünkre, és remélem, idén be tudunk vezetni néhány olyan kisebb intézkedést, ami által zöldebb lesz a Forgatag.”

Tavaly jó helyszínt, jó nevet, jó tematikákat és nem utolsó sorban jó közönséget kaptak a szervezett beszélgetések, így idén a Duma-téren több különlegességgel készülnek.

A gyermekprogramokat felkaroló Csicsergő udvar sokkal nagyobb teret kap, valószínűleg, hogy a vár szinte felét belakják majd a családi gyerekprogramok. A jubiláló rendezvényen látványosan fognak nosztalgiázni. Egy 9 évet felölelő forgatagos fotókból összeválogatott kiállítással készülnek. „A 100 nagymértű fotón reméljük mások is örömmel fedezik fel majd önmagukat, a szomszédjukat, kedvenc programjaikat.”

Idén is több sportprogram közül lehet majd válogatni, csapatosan vagy egyénlieg részt venni, ilyen például a nagy népszerűségnek örvendő Rákóczi-lépcsőfutás, amely mára már egyfafajta forgatagos sportágnak számít.

A Forgatag ugyan nem csak a zenére összpontosít, ennek ellenére a marosvásárhelyiek idén is kíváncsian várják az esti koncerteket. Ebben az évben a péntek este a helyi zenekaroké lesz. Erre még jelentkezhetnek július 4-ig a helyi énekesek, együttesek, közülük pedig egy szakmai zsűri választja ki, kik kapnak lehetőséget fellépni.

Szombaton Dolhai Attila és Koszorus Krisztina közös produkciója lesz a nagyszínpadon, majd a Hot Jazz Band zenél, vasárnap a fiatalok egyik kedvence, a Blahalouisiana lép színpadra, majd az Edda művek óriási koncertjével zárul a 10. Vásárhelyi Forgatag.

A tizedik Vásárhelyi Forgatag augusztus 25-27. között kerül megszervezésre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük