Uncategorized

Népszerű volt a háromnapos nagyszebeni magyar fesztivál

Több, mint 8000 látogatója volt a 14. Hungarikum Napoknak az Astra Múzeum skanzenjében

Több ezren voltak kíváncsiak a 14. Hungarikum Napokra Nagyszebenben június 30. és július 2. között. Az Astra Múzeum skanzenjébe több, mint nyolc ezren látogattak ki a három nap alatt, hogy megkóstolják a hagyományos magyar bográcsban készült ételeket, beszerezzék a vásárfiát, vagy magyar kulturális műsorokat nézzenek és hallgassanak meg. Az esemény fő célja, hogy bemutassa és ápolja a magyar népi kultúrát, a hagyományokat, a hungarikumokat.

A rendezvényen számos gasztronómiai és kulturális program várta az érdeklődőket: több, mint 60 őstermelő és kézműves érkezett vásárra az ország számos területéről, illetve Magyarországról.

Az esemény fő attrakciója a szombati főzőverseny volt, amelyen 27 csapat versenyzett, viszont ezen kívül is főzött még 5 csapat, illetve a szervezők meghívottjai többek között a jól ismert csörögét és az egyre híresebb mikóújfalusi rakott ágat készítették el. Az elkészült fogásokat szakmai zsűri értékelte, összesen tíz csapatot díjaztak. Vasárnap meghívott magyar séfek főztek, a látogatók hosszú sorokban várták, hogy megkóstolják a 16 különbféle hagyományos, magyar, de nem mindennapi fogásokat.

Népszerűek voltak a gyermekfoglalkozások, amelyeken a legkisebbek megismerkedtek a magyar népi kultúrával és hagyományokkal. Szombaton és vasárnap is jelen volt a temesvári Losonczy István Hagyományőrző és Sportegyesület, valamint a Kalibáskő Erdei Iskola, ahol a jurták mellett az íjazást, a botozást, az ostorozást, a bogozást és a szövést lehetett kipróbálni.

A kulturális műsorok remek ötvözetet alkottak az autentikus folklór és a magyar, hagyományos népzene kínálatából a közösségi művelődés önszerveződő erejéből létrejött helyi- és meghívott előadók produkciói által, hiszen a Kárpát-medence szinten ismert és közkedvelt együttesek léptek fel a skanzen színpadán.

A Hungarikum Napok szervezője a HÍD – Szebeni Magyarok Egyesülete és az ASTRA Múzeum.

Támogatók: Nagyszeben Polgármesteri Hivatala, Szeben Megye Tanácsa, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., RMDSZ-Communitas Alapítvány, Miniszterelnökség-Nemzeti Együttműködési Alap, Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület, Evida Kft.