Categories
Uncategorized

Idén is megszervezik a Fehér Megyei Magyar Napokat

 

Sajtótájékoztató keretében hozták nyilvánosságra a megye legnagyobb magyar rendezvényének programját és célkitűzéseit. A nyolcadik alkalommal megszervezésre kerülő eseményt június 19. és 23. között tartják, a fő helyszín ezúttal is a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium lesz.

A Fehér Megyei Magyar Napok lelkes szervezőcsapatát a csütörtöki sajtótájékoztatón az ötletgazda Lőrincz Helga, Nagyenyed alpolgármestere és Szőcs Ildikó, a Bethlen Gábor Kollégium igazgatója képviselték.

Lőrincz Helga alpolgármester elmondta, hogy az ötnapos rendezvény követi az előző kiadás forgatókönyvét: tematikus napok keretében igyekszik minél változatosabb, minden korosztályt megszólító programot kínálni, amely rávilágít a helyi értékekre és kulturális örökségre, egyszersmind igényes szórakozást ígér a résztvevőknek. A rendezvény a jelesebb évfordulókra is reflektál majd, hiszen 240 éve született a kollégium legjelesebb diákja, Kőrösi Csoma Sándor, 320 éve történt Nagyenyed negyedik elpusztítása, amelyről a 120 évvel ezelőtt elhunyt Jókai Mór is megemlékezik A nagyenyedi két fűzfa című elbeszélésében.

Az alpolgármestertől megtudtuk: az első kiemelt programpont a Maros Művészegyüttes fellépése lesz szerdán, csütörtök pedig „fiatalos” nap lesz, a tornavizsgával és koncerttel. Pénteken a hagyományokra fókuszálnak, ekkor kerül sor a kollégium volt diákjának, Antal Tibornak a gyímesi népviselet-bemutatójára. Szombat délelőtt sportrendezvényekre, délután könyvbemutatókra várják az érdeklődőket, vasárnap pedig istentisztelet, horgász- és halászléfőző-, valamint íjászverseny szerepel a programban.

Természetesen nem fognak hiányozni a nagyobb koncertek és egyéb meglepetések sem, de az alpolgármester szándékosan nem árulta el ezeket, hanem arra kérte az érdeklődőket, hogy sűrűn kövessék a magyar napok Facebook oldalát, ahol naponta új információkkal igyekeznek felkelteni az érdeklődést a rendezvény iránt (www.facebook. com/fehermegyeimagyarnapok).

Lőrincz Helga kiemelte: „Nyolcadik alkalommal áll össze a csapat, megnőttünk, megerősödtünk és megbátorodtunk. Reményeink szerint a magyar napokon, nehéz kampány után, a június 9-i győzelmet is megünnepelhetjük majd Nagyenyedtől az Európai Unióig mindenhol!”

Szőcs Ildikó, a Bethlen Gábor Kollégium igazgatója elmondta: indulásától kezdve a Bethlen-kollégium volt a magyar napok fő helyszíne, de az alma mater nem csak a teret, hanem az önkéntes tanárai és diákjai révén a humán erőforrást is biztosította a rendezvény számára.

„A rendezvény célja, hogy összekovácsolja a közösséget, hiszen egymásba kapaszkodva tudunk csak jövőt építeni Erdélyben” – hangsúlyozta az igazgató, hozzátéve: fenti okból kifolyólag nem csak a Fehér megyeieket várják szeretettel, hanem a máshonnan érkezőket is örömmel látják az eseményen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük