Categories
Uncategorized

Hivatalosan is kezdetét vették a 31. Szent György Napok

 

A Krisztus Király templomban tartott nagyszabású koncerttel hivatalosan is kezdetét vették a 31. Szent György Napok.

A polgármester üzenetét Vargha Fruzsina alpolgármester tolmácsolta:

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Ez itt egy Bösendorfer Vienna Concert 28O-as koncertzongora. A világ egyik legjobbja.
Az ember úgy érezheti, valósággal eltörpül mellette…

De az az igazság, hogy én nagyon szeretem, amikor azt mondják rólunk, hogy Sepsiszentgyörgyön látható, Sepsiszentgyörgyön hallható valami, ami a világ egyik legjobbja… Bármiről is legyen szó.
Ez ugyanis azt mutatja, hogy van igényünk látni és hallani azt, ami a világon a legjobb. Azt is mutatja, hogy képesek vagyunk elhozni városunkba azt, ami a világon a legjobb. Ez pedig nemcsak arról árulkodik, hogy létezünk és biztos pont vagyunk a térképen, de arról is, hogy van bennünk hit, erő és akarat, hogy az akadályokat legyőzve megteremtsük magunknak a legjobbat.

Azt is nagyon szeretem, amikor a sepsiszentgyörgyi rendkívül tehetséges muzsikusok mellé társulnak a csíkszeredaiak, a brassóiak, vagy akár a távolabbról érkezők. Ez ugyanis azt jelenti, hogy nem vagyunk kicsik és nem vagyunk kevesen: nem vagyunk egyedül. Azt jelenti, hogy számíthatunk egymásra, hogy összetartozunk, mert ugyanazokat az értékeket képviseljük.

Szeretem, hogy a zene, amit ma hallani fogunk, átlépi nemzetek és országok határait, és mi ebben nem veszélyt látunk, hanem lehetőséget, hiszen tudjuk, hogy így nyílik ki előttünk a világ: miközben itt ülünk, a Krisztus Király templomban, a hangjegyek hátán bebarangolhatjuk Európát, és nincs semmiféle gondunk azzal, hogy egy német vagy egy román zeneszerző művét zömében magyar zenészek adják elő. Sőt! Remélem, mind együtt dúdoljuk majd az Örömóda dallamát…

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Mindaz, amilyenek vagyunk és mindaz, ahogyan érzünk, ez Európa egy kapszulában. És valamikor így képzeltük el az Európai Uniót is: megmutatva helyi értékeinket, valami fennségeset akartunk létrehozni. A világ legjavát…

Azóta sok minden megváltozott körülöttünk és az Európai Unióban is, látjuk, tapasztaljuk minden nap. A jó és rossz változások ellenére azonban – hála Istennek -, mi meg tudjuk találni ma is az értéket, és el tudjuk hozni ide, Sepsiszentgyörgyre, és meg is tudjuk szólaltani.

Azt hiszem, ugyanez a feladatunk oly sok minden más tekintetben is: hallatni a hangunkat akkor is, ha úgy tűnik, kevesen vagyunk. Megőrizni értékeinket akkor is, ha sokak számára ódivatúnak tűnik. A világ legjavát adni akkor is, ha kisváros Sepsiszentgyörgy… Mert lehet, hogy kicsi, de számunkra Szentgyörgy a világ közepe, ezért nem elégedhetünk meg mással, csak a legjobbal!

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Fordulhatunk borúlátóan a jövő fele, de fordulhatunk úgy is, hogy elhisszük, van erőnk és tudásunk jobbá tenni azt! Hiszen nézzék csak, ez itt egy Bösendorfer Vienna Concert 28O-as koncertzongora. A világ egyik legjobbja. És itt van Sepsiszentgyörgyön… Sőt, pillanatokon belül felcsendül mesés hangja, hogy megnyissa a számunkra oly kedves Szent György Napokat: közösségünk és a találkozások ünnepét.

Köszönjük, hogy itt vannak, hogy itt lehetünk, és együtt hallgatjuk ezt a koncertet!

Felejthetetlen Szent György Napokat kívánok mindannyiunknak!

 

A 31. Szent György Napok teljes programját és egyéb hasznos információkat a rendezvény honlapján és Facebook-oldalán böngészhetik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük