Categories
Uncategorized

Tizenötödik kiadásával jelentkezik augusztus 18-25. között a Kolozsvári Magyar Napok

 

Egy szerda délelőtti sajtótájékoztatón ismertette az augusztus 18-25. között immár tizenötödik kiadásával jelentkező Kolozsvári Magyar Napokkal kapcsolatos főbb tudnivalókat Gergely Balázs, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke, a Kolozsvári Magyar Napok főszervezője és Szabó Lilla, a Magyar Napok programigazgatója.

„Nagy öröm, hogy immár 15. alkalommal láthatunk neki rendezvénysorozatunk megszervezéséhez. A korábbi évek tapasztalatai alapján elmondható: jól állunk a munkával, a főbb programpontok már mind véglegesek, és szépen alakul a programkínálat többi része is. Nem könnyű ez az év, hiszen a legtöbb nyári fesztivál két választási időszak közé ékelődik, szervezőkként azonban abban bízunk, hogy a választási hadjáratok közepette a Kolozsvári Magyar Napok ismét a béke szigete lesz” – mondta Gergely Balázs.

A sajtótájékoztatón elhangzott: a korábbi évekhez hasonlóan a felvezető programok már szombaton (augusztus 17-én) elkezdődnek, ugyanakkor újra megszervezik – augusztus 16-21. között és immár második alkalommal – a Kolozsvári Magyar Napok társrendezvényét, a Magyar Egyházzenei Fórumot, melynek részleteiről a későbbiekben tájékoztatják a nyilvánosságot. A szervezők elmondták: „A hét meg a nyolcát!” mottóval megszervezendő Magyar Napok összes ismert és nagy népszerűségnek örvendő programhelyszíne újra várni fogja a kincses város lakóit és az ide érkező vendégeket, a rendezvénysorozat ünnepélyes nyitógáláját pedig augusztus 19-én 19 órától tartják a Kolozsvári Magyar Opera nagytermében. (A nyitógálával kapcsolatos részleteket szintén egy későbbi időpontban közlik a szervezők.) A Farkas utca ismét fesztivál utcaként üzemel majd, ahol az Erdélyi Kézműves Céh szervezésében lesz újra kézműves vásár, a Kolozsvári Református Kollégium udvarán ismét Folkudvar működik majd (az Erdélyi Hagyományok Háza szervezésében), a Romkertben a Salina Compania hagyományőrzői várják majd a legkisebbeket és a családosokat, a Szentegyháza utca 4. szám alatt Ifjúsági Udvar működik majd, ismét lesz Múzeumok Sétánya és könyvvásár, augusztus 24-én a 6. KMN Donaton Futóversenyen mérhetik össze állóképességüket a jelentkezők a törökvágási Kolozsvári Falumúzeum területén, s ugyanitt szervezik meg a hagyományos örömfőzést is. A Fogoly utca újra Borutcaként várja majd mindazokat, akik a Kárpát-medence borkülönlegességeit szeretnék megkóstolni, a tavalyi évben megszervezett családi sportnap kibővített formában várja majd az érdeklődőket, a Bánffy-udvarban található Petőfi-színpad pedig ismét bemutatkozási lehetőséget biztosít majd a feltörekvő tehetségeknek és a már ismert, magyar könnyűzenét játszó formációknak. A tavalyi évhez hasonlóan, idén is tematikus beszélgetésekkel és színes programkínálattal várja a magyarnapozó közönséget a Magyarország kolozsvári főkonzulátusának udvarán működő #Főtér23 elnevezésű programhelyszín.

„Miként az elmúlt években, úgy idén is arra törekszünk – partnerszervezeteinkkel közösen és a programkínálat kialakítása során –, hogy minden korosztály megtalálhassa a kedvére való programpontot. A kolozsvári magyar kulturális-oktatási intézmények idén is szélesre tárják majd kapuikat a látogatók előtt, változatos rendezvényekkel várva az érdeklődőket, a Magyar Napok teljes programkínálata pedig legkésőbb július elején böngészhető lesz majd honlapunkon, melyet június elején teszünk elérhetővé” – mondta Szabó Lilla. A Magyar Napok programigazgatója hozzátette: hamarosan közzéteszik az önkénteseknek szóló felhívást is, hiszen idén is várják azoknak a fiataloknak a jelentkezését, akik munkájukkal szeretnének hozzájárulni a Kárpát-medence egyik legnagyobb kulturális fesztiváljának megszervezéséhez.

Koncertprogram Kolozsvár Főterén

A 15. Kolozsvári Magyar Napok ismét változatos főtéri koncertprogrammal várja a magyarnapozókat. Nemzeti ünnepünkön, augusztus 20-án, a 26. Szent István-napi Néptánctalálkozó gálaműsorára kerül sor. Augusztus 21-én a Zanzibár és a Neoton Família ad koncertet, augusztus 22-én pedig a Parno Graszt művészei lépnek színpadra, majd őket követően az Elefánt csap a húrok közé. Augusztus 23-án a Vastag Tamással kiegészült Debrecen Big Band játszik hamisíthatatlan, nagyzenekari jazzt, őket pedig egy kolozsvári koncertkülönlegesség követi, hiszen a magyarnapos Bánffy-udvarbéli bulik legnépszerűbb produkciója – a kolozsvári gitárest és a LetShow zenekar, meghívott előadókkal kiegészülve – lesz látható a főtéri nagyszínpadon, ahol az elmúlt 50 év magyar slágereit eljátszva teremtenek majd igazi, három órán át tartó házibuli-hangulatot. Augusztus 24-én a feltörekvő és egyre nagyobb népszerűségnek örvendő, sepsiszentgyörgyi Raklap zenekar ad koncertet, őket követően pedig a Kowalsky meg a Vega csap a húrok közé. A Kolozsvári Magyar Napok zárónapján (augusztus 25-én) és a főtéri színpadon nagyszabású nótagálára számíthatnak az érdeklődők, majd pedig Demjén Ferenc és zenekara tér vissza a kincses város Főterére.

A rendezvénysorozat közeledtével a szervezők még több információt közölnek majd a változatosnak ígérkező programkínálatról, s mindenkit arra biztatnak, hogy addig is kövessék a Kolozsvári Magyar Napok Facebook-oldalát, ahol minden fontos tudnivalóról tájékozódhatnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük